Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2014

Σωστή περιποίηση μαλλιών

   Ας το παραδεχτούμε, όλες μας έχουμε περάσει ώρες ατελείωτες μπροστά από τον καθρέφτη αλλά όχι τόσο για να βαφτούμε όσο για να φτιάξουμε τα μαλλιά μας. Επίσης οι περισσότερες από εμάς έχουμε βάψει ή ισιώσει το μαλλί μας, ή έχουμε βάλει εξτένσιονς. Και όλα αυτά γιατί τα μαλλιά αποτελούν άλλο ένα χαρακτηριστικό της ομορφιάς μας. Όμως πολλές φορές όλες αυτές οι αλλαγές στα μαλλιά μας γίνονται χωρίς να είμαστε σωστά ενημερωμένες με αποτέλεσμα να καταστρέφεται η υγεία τους. Γιατί ναι μεν σου πάει το ίσιο, όμως θα πρέπει να σκεφτείς, τι θα γίνει αν μια μέρα δεν έχεις ούτε μία τούφα να ισιώσεις; Δεν θέλω να σας τρομάξω! Απλά θεωρώ σημαντικό να ξέρετε ποιοι είναι οι κίνδυνοι που εγκυμονούν έτσι ώστε να προφυλαχτείτε σωστά. Εδώ θα βρείτε τους 3 +1 λόγους που καταστρέφονται τα μαλλιά, τους κινδύνους και τους τρόπους αποφυγής των κινδύνων αυτών.


1. Βαφή μαλλιών
Ενδεικτικά γνωστοποιείται ότι σε μια από τις πιο ονομαστές βαφές μαλλιών που τίθενται σε κυκλοφορία στην Ελληνική αγορά, μετρήθηκαν 50 χημικές ουσίες στην κρέμα-βαφή, 7 στο εξελικτικό γαλάκτωμα και 22 στη μαλακτική κρέμα που εφαρμόζεται μετά τη βαφή. Πολλές ουσίες που χρησιμοποιούνται εκτεταμένα στις βαφές βασίζονται σε συνθετικά διαλύματα πίσσας ή άλλων παραγώγων του πετρελαίου, ενώ μερικές άλλες έχει αποδειχθεί ότι μπορούν να διαποτίσουν το δέρμα της κεφαλής, να εισέλθουν στον οργανισμό και να προκαλέσουν καρκίνο στον άνθρωπο.
Πιο ασφαλείς μέθοδοι χρωματισμού θεωρούνται  οι φυτικές βαφές, οι ανταύγειες , οι βαφές χέννας, αλλά και τα χρωμοσαμπουάν.
Μερικά tips για την προστασία των μαλλιών από τις βαφές:

  • Προσεκτική τήρηση των οδηγιών που αναγράφονται στο φυλλάδιο της βαφής
  • Ακρίβεια στους χρόνους εφαρμογής της βαφής
  • Βάψιμο μαλλιών όσο αραιότερα γίνεται
  • Προτίμηση ανοιχτόχρωμων και αποφυγή των σκούρων, και ιδίως των μαύρων, βαφών
  • Οι βαφές δεν πρέπει να εφαρμόζονται αν υπάρχουν πληγές στο δέρμα της κεφαλής.


2. Ίσωμα μαλλιών.

  •  Νομίζατε ότι δεν θα έφτανα και σε αυτό; Το ίσιωμα μαλλιών είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους λόγους που τα περισσότερα κορίτσια έχουν καταστρέψει τα μαλλιά τους. Οι αιτίες είναι οι εξής:
  • Υψηλή θερμότητα: πολλές φορές προκειμένου να πετύχετε γρήγορα το ίσιωμα, μπορεί να ρυθμίσετε πολύ υψηλά τη θερμοκρασία και αυτό είναι καταστροφικό για την τρίχα.
  • Ξεχνάτε την προστασία: είναι ένα έξτρα βήμα το οποίο θα σώσει τα μαλλιά σας.
  • Διπλό πέρασμα: Περνάτε πολλές φορές την ίδια τούφα με το σίδερο προκειμένου να πετύχετε το τέλειο ίσιωμα.
  • Υγρά μαλλιά: εάν δείτε τα μαλλιά σας να βγάζουν ατμό καθώς τα ισιώνετε σίγουρα δεν είναι καλό.


Μερικά tips για την προστασία των μαλλιών από το ίσιωμα:

  • Προτιμήστε μέτρια θερμοκρασία και εφαρμόστε σε μικρές τούφες κάθε φορά.
  • Μην ξεχνάτε πριν εφαρμόσετε το σίδερο, να έχετε ψεκάσει τα μαλλιά σας με ένα προϊόν κατά της θερμότητας.
  • Προκειμένου να αποφύγετε να περνάτε πολλές φορές την ίδια τούφα με το σίδερο για να πετύχετε το τέλειο ίσιωμα, καλύτερα να το κάνετε καλά εξ' αρχής ώστε να μην ταλαιπωρείτε τα μαλλιά σας.
  • Τα μαλλιά πρέπει να είναι εντελώς στεγνά πριν εφαρμόσετε το σίδερο.

3. Το σεσουάρ (πιστολάκι)
Οι κίνδυνοι του σεσουάρ είναι σχεδόν οι ίδιοι με αυτούς του ισιώματος μαλλιών με την διαφορά ότι η ταχεία θέρμανση της τρίχας οδηγεί στην αποξήρανσή της με αποτέλεσμα να καταστρέφονται όχι μόνο οι άκρες αλλά και το υπόλοιπο στέλεχος.

4. Extensions (Εξτένσιονς)
Όσο ασφαλή κι αν σας φαίνονται, τα εξτένσιονς μπορούν να βλάψουν την υγεία των μαλλιών σας. Παρακάτω έχουμε μερικές εικόνες:


Σας πείσαμε; Ορίστε λοιπόν οι κίνδυνοι των «παρεξηγημένων» εξτένσιονς:
Φθείρουν και καταπονούν την επιδερμίδα η οποία παρέχει την άμυνα ενάντια στις φθορές που απειλούν τον προμήκη μυελό και τον φλοιό του εγκεφάλου. Έτσι, ο εγκέφαλος μένει εκτεθειμένος.
Η κόλλα που συνδέει τις τρίχες με τα extensions καταστρέφει τις άκρες των μαλλιών καίγοντας και σπάζοντάς τες δημιουργώντας ακατάπαυστη ψαλίδα.
Το χρώμα των μαλλιών εξασθενεί λόγω της φθοράς που προξενούν στο φλοιό.

Πηγές: 
- www.ygeiaonline.gr
- www.mexis.gr
- www.news.gr

Άρθρο γράφτηκε από:
Ασμάνη Χριστίνα,
Φλώρη Αγγέλα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου