Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2014

Εσπεριοειδή - Συνταγή Πορτοκαλόπιτας

Εσπεριδοειδή φρούτα  


  Τα φρούτα, όπως και τα λαχανικά, που βρίσκονται στην ίδια διατροφική κατηγορία, είναι πολύ σημαντικά για την υγεία του ανθρώπου, καθώς περιέχουν πολλές βιταμίνες και ανόργανα στοιχεία (μέταλλα και ιχνο-στοιχεία). Για παράδειγμα, το πορτοκάλι είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, η οποία αν δεν καταναλώνεται συχνά μπορεί ο άνθρωπος να οδηγηθεί σε σκορβούτο (ασθένεια στην οποία ματώνουν τα ούλα).
Τα φρούτα μαζί με τα λαχανικά βρίσκονται στην δεύτερη βάση της διατροφικής πυραμίδας της Μεσογειακής διατροφής, σύμφωνα με την οποία ότι ο άνθρωπος θα πρέπει να καταναλώνει καθημερινά 5 μερίδες φρούτων.
                     

ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ                    
Το πορτοκάλι έχει γλυκιά ή γλυκόξινη γεύση και είναι λιγότερο ή περισ-σότερο αρωματικό ανάλογα με την ποικιλία και την ποιότητα. Κάποια ελαφριά πικρή γεύση που παρατηρείται μερικές φορές οφείλεται σε πο-σότητα αιθέριου ελαίου που έχει εισχωρήσει στη σάρκα. Το πορτοκάλι είναι πλούσιο σε βιταμίνη C. Περιέχει επίσης σάκχαρα, κάλιο, ασβέστιο, φώσφορο και βιταμίνη Α.
Είναι ωφέλιμο για τη διατροφή του ανθρώπου και η θρεπτική του αξία είναι μεγάλη. Καταναλώνεται νωπό ως φρούτο ή χρησιμοποιείται στην παραγωγή χυμών, φρέσκων ή συσκευασμένων. Oι καρποί που
συλλέγονται όταν είναι άγουροι, μικροί και πράσινοι χρησιμοποιούνται στη ζαχαροπλαστική.

Το αιθέριο έλαιο της φλούδας, των ανθών και των φύλλων χρησιμοποιεί-ται στην αρωματοποιία αλλά και στη ζαχαροπλαστική. Από τη φλούδα επίσης παρασκευάζεται γλυκό κουταλιού. Στο νησί της Χίου υπάρχει μία πολύ έφορη περιοχή η οποία ειναι γεμάτη πορτοκάλια και αυτή είναι η γνωστή περιοχή του Κάμπου
Το εύφορο έδαφος και το πλούσιο υδροφόρο στρώμα, συνδυασμένα με το μικροκλίμα της περιοχής, βοήθησαν στο να αναπτυχθούν καλλιέργειες εσπεριδοειδών τέτοιες που να είναι μοναδικές, όπως το χιώτικο πορτο-κάλι και μανταρίνι.

ΣΥΝΤΑΓΗ ΠΟΡΤΟΚΑΛΟΠΙΤΑΣ

Υλικά συνταγής
450 γρ. πολίτικο φύλλο 250 γρ. σπορέλαιο 250. γρ. ζάχαρη
2 βανίλιες ξύσμα από 2 πορτοκάλια 150 γρ. μαρμελάδα πορτοκάλι με κομματάκια 5 αβγά χτυπημένα 500 γρ. γιαούρτι 200 γρ. κρέμα γάλακτος 20 γρ baking powder
Για το σιρόπι 600 γρ. ζάχαρη 500 γρ. νερό 1 ξύλο κανέλα 1 πορτοκαλι χυ-μό και ξύσμα 100 γρ. μαρμελάδα πορτοκάλι

Βουτυρώνουμε ταψί 40x26 εκ. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160ºC. Ανοίγουμε το φύλλο και το χωρίζουμε. Αφήνουμε για 10' να ξεραθεί. Το σπάμε σε κομματάκια. Βάζουμε σε μπολ το λάδι, τη ζάχαρη,τη βανίλια, το ξύσμα, τη μαρμελάδα, τα αβγά την κρέμα και το γιαούρτι. Με σύρμα τα ανακατεύουμε να γίνουν χυλός. Τέλος προσθέτουμε το baking. Ανα-κατεύουμε. Ρίχνουμε τα σπασμένα ξερά φύλα και ανακατεύουμε να βραχούν καλά.
Αδειάζουμε σε λεπτή στρώση και ψήνουμε για 30' περίπου να σταθερο-ποιηθεί και να ροδίσει. Όπως την βγάζουμε καυτή, την περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι. Αφήνουμε να κρυώσει καλά και να ρουφήξει το σιρόπι.
Για το σιρόπι
Βράζουμε ζάχαρη, νερό και κανέλα για 4'. Προσθέτουμε χυμό και ξύσμα και μαρμελάδα κι αφήνουμε να κρυώσει. Περιχύνουμε την καυτή πορτο-καλόπιτα με το κρύο σιρόπι.
Σερβίρουμε με παγωτό και ξηρούς καρπούς.

Μαρία Μανέ  
Λεωνίδας Μανές
Δημήτρης Αυγουστίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου