Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2014

Το θαύμα της Αγίας Παρασκευής στη Χίο

 Το θαύμα της Αγίας Παρασκευής έγινε στις 14 Οκτώβριου 1442 στη Χίο. Στις 13 Οκτωβρίου 1442 ένας ιερομόναχος με το όνομα Αμβρόσιος πήγε στον ιερό ναό της Αγίας Παρασκευής για να τελέσει εσπερινό. Kατά τη διάρκεια του εσπερινού ξέσπασε καταρρακτώδης βροχή.
Ο Αμβρόσιος λόγο της ραγδαίας καταιγίδας παρέμεινε στο ναό για να προσευχηθεί στο θεό και στην Αγία Παρασκευή για να μην καταπνίξει η καταιγίδα το νησί.
Καθώς ξημέρωνε 14 Οκτωβρίου ο Αμβρόσιος αποκοιμήθηκε ελαφρά μέσα  στο ναό και είδε ένα όραμα: η στέγη της εκκλησίας άνοιξε και εμφανίστηκε ένα φωτεινότατο σύννεφο, μέσα στο οποίο είδε μία εξαιρετικά σεμνή γυναίκα που με τα χέρια της σηκωμένα προς τον ουρανό ήταν παραδεδομένη στην προσευχή. Ο Αμβρόσιος έτρεμε από το φόβο του και τότε ακούστηκε μια γυναικεία φωνή που έλεγε: 'Αμβρόσιε, μη φοβού. Εγώ είμαι η Οσιομάρτυς Παρασκευή, σέσωσταί σου η Πατρίς'. Μόλις άκουσε αυτά τα λόγια, ο Αμβρόσιος  άρχισε να ψέλνει τον όρθρο με μεγαλύτερη ακόμη ευλάβεια.
Καθώς ξημέρωνε η καταιγίδα άρχισε να ηρεμεί. Έτσι, κάποιοι κάτοικοι πήγαν και πληροφόρησαν τον Αμβρόσιο ότι η θάλασσα είχε ξεχειλίσει και θα έπνιγε το νησί. Τότε και ο Αμβρόσιος τους διηγήθηκε το όραμα και την εμφάνιση της Aγίας Παρασκευής. Η είδηση μαθεύτηκε γρήγορα σε ολόκληρο το νησί και κάτοικοι του νησιού έφτασαν στον ναό όπου και προσευχήθηκαν στον Θεό και στην Αγία Παρασκευή. Πραγματικά, η στάθμη της θάλασσας επανήλθε στα φυσιολογικά της όρια και το νησί σώθηκε από σίγουρο χαμό.
Ένα ίδιο περιστατικό εκείνη την εποχή είχε γίνει και στη περιοχή της Καλαμωτής ανάμεσα στη Κώμη με τη Καλαμωτή η παραλία της Κώμης είχε πλημμυρίσει  από τη θάλασσα και ήταν έτοιμη να πνίξει το χωριό της Καλαμωτής! Οι κάτοικοι όταν πληροφορήθηκαν για το τι θα γινόταν πήγαν όλοι στην εκκλησία και άρχισαν να προσεύχονται στην Αγία Παρασκευή και στο Θεό. Αργότερα η θάλασσα είχε φτάσει μέχρι τα μισά της Καλαμωτής και τότε έγινε το θαύμα και εμφανίστηκε η Αγία Παρασκευή και γύρισε τη θάλασσα πίσω.
Από τότε και κάθε χρόνο στις 14 Οκτωβρίου οι κάτοικοι του νησιού γιορτάζουν το θαύμα της Αγίας Παρασκευής.
Με αφορμή αυτό το θαύμα κάθε χρόνο το σχολείο μας πάει στην εκκλησία της Αγίας Παρασκευής στην Καλαμωτή.

Συντάκτες:
Μαρία Βιτέλλα
Ισιδώρα Παπαδημητράκη
Γλυκερία Μαρουσιώδη

Πηγη: http://xristianos.gr/forum/viewtopic.php?t=6377

2 σχόλια:

  1. Χίλια μπράβο στα κορίτσια που έγραψαν για το θαύμα της Αγίας Παρασκευής...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Από τα καλύτερα άρθρα...μπράβο σας καλη δουλειά
    georgios damalas

    ΑπάντησηΔιαγραφή