Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2014

Υγεία - Διατροφή με μαστίχα

Η  ΜΑΣΤΙΧΑ  ΣΤΗΝ  ΥΓΕΙΑ


Σε ιατρικά κείμενα της ύστερης αρχαιότητας συναντάται πληθώρα ιατρικών συνταγών, με κύριο συστατικό τη μαστίχα, την οποία θεωρούσαν ευεργετική για την ανθρώπινη υγεία και της απέδιδαν πολλές ιδιότητες. Συνήθως τη χρησιμοποιούσαν σε συνδυασμό με άλλα φυσικά υλικά για τη θεραπεία πλήθους ασθενειών.
Η  μαστίχα δρα επουλωτικά λύοντας τις φλεγμονές συγκεκριμένων οργάνων.Αποτρέπει τη στασιμότητα στις περιοχές αυτές εμποδίζοντας την εμφάνιση συμπτωμάτων όπως δυσπεψία ή τυμπανισμό. Επιπρόσθετα, η πέψη διευκολύνεται από την αντανακλαστική έκκριση σιέλου και γαστρικού υγρού κατά το μάσημα της μαστίχας. Είναι γεγονός πως η μαστίχα χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα για την αποσκλήρυνση όγκων.

 

ΣΥΝΤΑΓΗ ΜΕ ΜΑΣΤΙΧΑ

 

Σάμαλι με μαστίχα

Υλικά:
500 ml χυμό πορτοκάλι
1 ½ φλιτζάνι ζάχαρη
2 κουταλάκι σόδα σκόνη
1 φλιτζάνι νερό
1 κουταλάκι μαστίχα (κοπανισμένη με ελάχιστη ζάχαρη, ώστε να μην κολλάει)
500 γρ. σιμιγδάλι χονδρό
Ελαιόλαδο για το άλειμμα του ταψιού

Για το σιρόπι
3 φλιτζάνι νερό
2 φλιτζάνια ζάχαρη
1 φλιτζάνι μέλι
1 κουταλιά της σούπας ξύσμα πορτοκαλιού
1-2 κουταλάκια του γλυκού χυμό λεμονιού

Εκτέλεση:
Ανάβουμε το φούρνο στους 140 C
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά σε ένα μεγάλο μπολ
Βάζουμε βούτυρο σε ένα ταψί
Τοποθετούμε το μίγμα στο ταψί
Αφήνουμε το μίγμα για 20 λεπτά
Ψήνουμε το μίγμα μια ώρα περίπου μέχρι να ροδίσει
Μόλις ετοιμαστεί και κρυώσει,  βάζουμε νερό σε μια κατσαρόλι και προσθέτουμε τη ζάχαρη και του φλούδα λεμονιού και το αφήνουμε να βράσει.
Περιχύνουμε με το ζεστό σιρόπι το σάμαλι αφού το χαράξουμε μπακλαβαδωτά με ένα μαχαίρι.

ΠΗΓΗ
http://www.iatronet.gr/diatrofi/trofima-rofimata/article/6879/o-rolos-tis-mastixas-xioy-stin-ygeia.html

Μαρία Βιτέλλα
Ισιδώρα Παπαδημητράκη
Γλυκερία Μαρουσιώδη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου