Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2015

Εθελοντισμός

Εθελοντισμός είναι η ανιδιοτελής πράξη που μέσα από αυτήν, εκείνος που την κάνει, δεν προσδοκά ανταλλάγματα, τίτλους, επαίνους, βραβεία και αξιώματα, παρά μόνο την χαρά της προσφοράς, καλλιεργώντας έτσι μια άλλη συμπεριφορά και ένα άλλο δημόσιο ήθος.
  Ο εθελοντισμός είναι μια στάση ζωής που αποδέχεται ιδιαίτερες αξίες, όπως η αλληλεγγύη, η κοινωνική δικαιοσύνη, η κοινωνική συμμετοχή, ενώ οι εθελοντές με τη δράση τους, προωθούν θετικές στάσεις και αντιλήψεις για διάφορα κοινωνικά ζητήματα.

Ο εθελοντισμός δίνει νόημα και περιεχόμενο σε πανανθρώπινες αξίες, λιγότερο ή περισσότερο ξεχασμένες, όπως είναι η κοινωνική αλληλεγγύη, η κοινωνική προσφορά και η αγάπη προς τον συνάνθρωπο.
Το κίνημα του εθελοντισμού δεν περιορίζεται στην άμεση προσφορά του προς τον άνθρωπο, αλλά δρα και σε άλλους τομείς, όπως είναι η οικολογία, οι καθαρισμοί των ακτών και των δασών, το περιβάλλον, η δενδροφύτευση, η πυροπροστασία και η πυρόσβεση, η συγκέντρωση και αποστολή βοήθειας σε τρίτες χώρες, η προσφορά και αποστολή υγειονομικού υλικού, η δωρεά οργάνων και η παλαιότερη ίσως μορφή εθελοντισμού στην Ελλάδα, η αιμοδοσία.
Φυσικά ο εθελοντισμός εκείνο που μπορεί να κάνει είναι να απαλύνει τον πόνο και τις πληγές των ανθρώπων και όχι να λύσει τα προβλήματα η να εξαλείψει τις αιτίες που τα δημιούργησαν. Η καταγραφή και η επίλυση των προβλημάτων, είναι υποχρέωση και ευθύνη του κράτους και των υπηρεσιών κοινωνικής πρόνοιας.
Στη σημερινή κοινωνία   του ατομικισμού , που οι ανθρώπινες σχέσεις χαρακτηρίζονται από πνεύμα αδιαφορίας και που η έννοια του ανθρωπισμού έχει δυστυχώς παραμεριστεί , ο εθελοντισμός είναι ο μοναδικός φάρος που μπορεί να δώσει φως και ελπίδα .
Ο εθελοντισμός αποτελεί αίτημα και ανάγκη των καιρών μας και δεν περισσεύει κανείς σε αυτήν την προσπάθεια. Στις δύσκολες περιόδους στις οποίες ζούμε, δίνει ένα μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας για το αύριο. Είναι το μέσο για ένα καλύτερο κόσμο, ένα κόσμο με χαμόγελο, με αγάπη, με ευτυχία. Το κίνημα του εθελοντισμού στην Ελληνική κοινωνία της μεγάλης κρίσης και των πολλαπλών αδιεξόδων αποτελεί μια μεγάλη δύναμη ελπίδας για την επίλυση των προβλημάτων της.

Μπέλλας Κυριάκος

Εθελοντισμός είναι η προσφορά βοήθειας στο κοινωνικό σύνολο χωρίς την απαίτηση ανταλλάγματος.
Κάποια παραδείγματα εθελοντισμού είναι η αιμοδοσία, η δεντροφύτευση κ.α. Επίσης υπάρχει και η εθελοντική εργασία όπως γιατροί που βοηθούν δωρεάν ασθενείς ή εκπαιδευτικοί που διδάσκουν δωρεάν σε παιδιά μεταναστών και μη.
Μπορεί να βλέπουμε τον  εθελοντισμό ως μία πολύ καλή πράξη αλλά και αυτή έχει τα αρνητικά της. Ένα αρνητικό του εθελοντισμού είναι ότι πολλοί εθελοντές παίρνουν την θέση ανθρώπων που θα πληρώνονταν για να κάνουν αυτή την εργασία. Τέλος κάποιοι άνθρωποι επιλέγουν να είναι εθελοντές επειδή τους αρέσει να βοηθάνε αφιλοκερδώς  σε αντίθεση με κάποιους άλλους που βλέπουν το εθελοντισμό ως μέσο προβολής τους στην κοινωνία.


Παπαδημητράκη Ισιδώρα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου