Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2014

Παράνομοι μετανάστες στην Ελλάδα

Η παράνομη μετανάστευση στην Ελλάδα έχει να κάνει κυρίως με την είσοδο ενός μεγάλου αριθμού μεταναστών στον ελλαδικό χώρο την περίοδο 1990 μέχρι 2011.
Λόγω της πτώσης σοσιαλιστικών καθεστώτων στην Ανατολική Ευρώπη το 1989, δημιουργήθηκε το πρώτο κύμα οικονομικής μετανάστευσης με προορισμό την Ελλάδα. Μετανάστες κυρίως από την Αλβανία, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, ταξιδεύουν διαμέσου των βορείων συνόρων. Όμως αυτή η συσσώρευση μεταναστών ήταν η αιτία για να δημιουργηθεί πολιτικό ζήτημα με διαφορετικές προσεγγίσεις και λύσεις από τα ελληνικά πολιτικά κόμματα.

Εντοπισμός παράνομων μεταναστών στην  Χίο
Δεν είναι λίγες οι φορές που το Λιμεναρχείο Χίου έχει εντοπίσει και συλλάβει μετανάστες ( άντρες και γυναικόπαιδα), να εισέρχονται στην Ελλάδα μέσω του Αιγαίου από την Τουρκία χρησιμοποιώντας βάρκες. Συνήθως είναι φουσκωτές ούτος ώστε να σβηστούν και να χαθούν μέσα στο νερό αποτυπώματα και γενικότερα, στοιχεία DNA εκείνων που έκαναν αυτές τις μεταφορές.

Σύμφωνα με το Λιμεναρχείο Χίου το 2012 είχαν συλληφθεί πάνω από 17.000 άτομα μέσα σε τρεις(3) μήνες.

«Δεν είναι ζήτημα που ελέγχει η Χίος, δεν είναι ζήτημα που ελέγχει καν η Ελλάδα. Είναι ζήτημα των γενικότερων γεωπολιτικών ανακατατάξεων, μέρος των οποίων είναι η Ε.Ε. στην οποία ανήκουμε και σε αυτό το ζήτημα πρέπει να ρίξει ειδικό βάρος η Ένωση. Δεν μπορεί η Ελλάδα ή κάποιο νησί του Αιγαίου να έχει τη δική του άσκηση πολιτικής, ακόμα και προνομιακής, σε αυτό το ζήτημα», υποστηρίζει ο νέος δήμαρχος Χίου Μανώλης Βουρνούς.
Συνθήκες διαβίωσης

Τουλάχιστον, εδώ στη Χίο οι συνθήκες κάτω από τις οποίες ζουν οι παράνομοι μετανάστες είναι αξιοπρεπείς διότι ζουν μέσα σε ιδρύματα, με ένα πιάτο ζεστό φαγητό, με θέρμανση, και ένα στρώμα…

Καξηρή Μαρία
Μπέλλας Κυριάκος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου