Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2014

Σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα ελληνικά σχολεία

Η Ελλάδα είναι από τις λίγες Ευρωπαϊκές χώρες που δεν έχει συγκεκριμένη πολιτική στο θέμα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης, παρόλο που σχεδόν όλες οι Ευρωπαϊκές χώρες έχουν εμπειρίες σε αυτά τα  θέματα.
Το μάθημα της Σεξουαλικής Αγωγής χωρίς να είναι απαγορευμένο, πρακτικά δεν γίνεται στα ελληνικά σχολεία πράγμα το οποίο είναι λάθος. Έχουν γίνει κατά καιρούς πολλές προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση αλλά χωρίς επιτυχία. Δεν είναι φυσικά απαραίτητο να εισαχθεί σαν αυτόνομο μάθημα σε όλες τις τάξεις. Μπορεί να διδαχθεί στην Γ΄ Γυμνασίου ή Α΄ Λυκείου, όπου οι μαθητές έχουν αναπτυχθεί διανοητικά αρκετά ώστε να συμμετέχουν σε αυτό με ωριμότητα.

 Σε ορισμένα μαθήματα όπως Βιολογία, Ανθρωπολογία και Θρησκευτικά υπάρχουν κάποια στοιχεία πάνω στο θέμα, αλλά και αυτά βρίσκονται στο τέλος των βιβλίων και τις περισσότερες φορές δεν διδάσκονται καθόλου! Επίσης, κατά καιρούς διατίθενται φυλλάδια ενημερωτικά για επίκαιρα θέματα από το Υπουργείο Παιδείας (π.χ. AIDS).

Οι στόχοι της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης μπορούν να είναι οι κατωτέρω:
1.    Απόκτηση τεκμηριωμένης γνώσης και διασαφήνιση των σεξουαλικών αξιών. Κατάκτηση μετά από αυτό προσωπικής, τεκμηριωμένης και συνειδητής στάσης στις συγκρουόμενες απόψεις (θρησκεία, οικογένεια, φίλοι, Μ.Μ.Ε. κλπ) για θέματα σεξουαλικότητας, όπως γάμος, αυνανισμός, μονογαμικότητα, ομοφυλοφιλία κλπ
2.    Διαμόρφωση θετικής αντίληψης του εαυτού μας για το σεξ (ανάπτυξη της αυτοεκτίμησης) και ως εκ τούτου βελτίωση της ανθρώπινης επικοινωνίας. Έτσι η απαλλαγή από το άγχος συνομιλίας για θέματα σεξ μεταξύ εραστών, γονέων -παιδιών κλπ βελτιώνει τις σχέσεις τους.
3.    Αναγνώριση των αρνητικών σημείων στις σχέσεις, όπως η τυχόν εκμετάλλευση του ενός συντρόφου από τον άλλο, τα ψέματα στη σχέση, η υπερβολική εξάρτηση του ενός ή και των δύο συντρόφων, η ζήλια κλπ.
4.    Έλεγχος γονιμότητας (αντισύλληψη, προγεννητικός έλεγχος, αντιμετώπιση δυσκολιών στη σύλληψη κλπ)
5.    Αποφυγή σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοση-μάτων (έρπητας, βλεννόρροια, χλαμύδια, κονδυλώματα, ηπατίτιδα, AIDS κλπ)
6.    Κατανόηση και αντιμετώπιση προβλημάτων σεξουαλικής ανταπόκρισης (σεξουαλικά προβλήματα όπως: ανοργασμία, έλλειψη στύσης, πρόωρη εκσπερμάτωση κλπ)

Το θέμα της εκπαίδευσης των καθηγητών που θα διδάξουν την σεξουαλική διαπαιδαγώγηση είναι αρκετά δύσκολο. Οι εκπαιδευτικοί πρέπει να:
- απομακρυνθούν από τα προσωπικά τους βιώματα
- είναι συναισθηματικά ώριμοι
- προσεγγίζουν τα θέματα επιστημονικά
- σέβονται τις αντιλήψεις και επιλογές των άλλων
- ξεφεύγουν από την παραδοσιακή σχέση δασκάλου - διδασκόμενων και να προσεγγίζουν το κάθε παιδί σαν μοναδική και ανεπανάληπτη οντότητα.

Κατά την προσωπική μου άποψη το μάθημα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης είναι ένα παρά πολύ βασικό μάθημα το οποίο πρέπει κάποτε να εισήχθη στον κύκλο των ελληνικών μαθημάτων που διδάσκονται στα ελληνικά σχολεία! Είναι λάθος που η πολιτική ηγεσία της χώρας μας και το εκπαιδευτικό σύστημα το έχει παραμελήσει και το έχει θέσει ως ένα μάθημα άχρηστο.
Με την εισαγωγή του οι μαθητές θα αποκτήσουν μια πιο ώριμη εικόνα για το άλλο φύλο και έτσι και οι σχέσεις σε αυτήν την ηλικία θα αποκτήσουν άλλο νόημα.  Τέλος θα μειωθούν σημαντικά όλα τα αφροδισιακά νοσήματα δηλαδή αυτά που μεταδίδονται σεξουαλικά καθώς το παιδί ώριμο πια και ενημερωμένο για τις συγκεκριμένες ασθένειες θα ξέρει να προφυλαχθεί καλύτερα!
Με την εισαγωγή λοιπόν του μαθήματος της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στην ελληνική παιδεία το μέλλον προβλέπεται καλύτερο και πιο ασφαλές!!

Πηγή: http://ssn-peiraia.att.sch.gr/ssn/arthro2.htm            

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΑΝΕΣ 
ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΚΟΛΟΜΒΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου