Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2014

Η νόσος Έμπολα

Η νόσος Έμπολα ή αιμορραγικός πυρετός είναι μια ανθρώπινη νόσος που προκαλείται από τον ιό Έμπολα. Τα συμπτώματα παρουσιάζονται από δύο μέρες έως τρεις εβδομάδες και σε αυτά συμπεριλαμβάνονται  πυρετός, πονόλαιμος, μυϊκοί πόνοι και πονοκέφαλος. Συνήθως, συνοδεύονται από ναυτία, εμετό και διάρροια, και ταυτόχρονα μειωμένη λειτουργία του συκωτιού και του/των νεφρού/ών. Επίσης εμφανίζονται πόνος στο στήθος, ερυθρότητα στα μάτια, δυσκολία στην αναπνοή, εξάνθημα σε ολόκληρο το σώμα, εσωτερική και εξωτερική αιμορραγία. Ορισμένοι ασθενείς μπορεί να αιμορραγούν από τα μάτια, τη μύτη, το στόμα, τα αυτιά ή το ορθό.

Η νόσος μεταδίδεται μετά από επαφή με το αίμα ή με τα υγρά του σώματος ενός μολυσμένου ζώου ενώ η διάγνωσή της απαιτεί εξετάσεις αίματος.
Ωστόσο, για να μην προσβληθούμε από τον ιό θα πρέπει να τηρήσουμε τα παρακάτω μέτρα:
ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ:

  • Έρθεις σε επαφή με άτομα που έχουν μολυνθεί από τον ιό.
  • Χρησιμοποιήσεις αντικείμενα που πιθανότατα να είναι μολυσμένα από τον ιό.
  • Καταναλώνεις κρέας από άγρια ζώα. 


ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ:

  •         Πλένεις τα χέρια σου με νερό και σαπούνι. 
  • Καταναλώνεις τροφή μαγειρεμένη με σωστό και ασφαλή τρόπο.
  • Αναζητήσεις άμεση ιατρική βοήθεια αν εμφανίσεις τα παραπάνω συμπτώματα.


Αβίαστα λοιπόν, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι όλοι πρέπει να ακολουθήσουμε τα κατάλληλα μέτρα υγιεινής, ώστε να μην εξαπλωθεί αυτός ο ιός παγκοσμίως.

Πηγές: http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CF%83%CE%B8%CE%AD%CE%BD%CE%B5%CE%B9%CE%B1_%CE%B9%CE%BF%CF%8D_%CE%88%CE%BC%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B1
http://www.iatropedia.gr/articles/read/7023

Καξηρή Μαρία
Μπέλλας Κυριάκος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου