Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2014

Η παρέλαση της 11ης Νοεμβρίου στην Καλαμωτή

Σαν σήμερα πριν 102 χρόνια το νησί μας απελευθερώθηκε από τους Τούρκους. Σήμερα όλα τα χωριά της Χίου γιόρτασαν τα 102 χρόνια απελευθέρωσης. Ιδιαίτερη ήταν η γιορτή στην Καλαμωτή.


Παρέλασαν το Δημοτικό Σχολείο του χωρίου και τρία παιδιά από τον Προοδευτικό Όμιλο του χωριού, ο Κ. Ταναϊνης, η Ι. Σεϊντινάι και η Ν. Παπαδημητράκη, οι οποίοι είχαν ντυθεί με τις παραδοσιακές στολές του χωριού. Πρώτα όπως συνήθως έγινε η δεξίωση στην εκκλησία που κράτησε περίπου μία ώρα.. Ξεκίνησε στις 10:30 και ολοκληρώθηκε περίπου μετά από μια ώρα.
Στην εκκλησία η Χ .Λελεκάνου είπε μερικά λόγια για την Ιστορία της Απελευθέρωσης του νησιού μας. Αμέσως μετά την εκκλησία συνέχισαν στο Ηρώον προς τιμή τον ενδόξων νεκρών μας. Εκεί ακολούθησαν η κατάθεση στεφάνων, η απαγγελία ποιημάτων από τα παιδιά του δημοτικού και η χορωδία από τις γυναίκες του Προοδευτικού Ομίλου Καλαμωτής.
Αμέσως μετά έγινε η παρέλαση προς την πλατεία. Κατά σειρά παρέλασαν τα παιδιά του Π.Ο.Κ, το νηπιαγωγείο και το δημοτικό Καλαμωτής. Τελειώνοντας η παρέλαση άρχισαν οι παραδοσιακοί χοροί. Αρχικά χόρεψε το μικρότερο τμήμα του Π.Ο.Κ, μετά ακολούθησαν τα λίγο μεγαλύτερα παιδιά και μετά το τμήμα των γυναικών του Π.Ο.Κ.
Τέλος ακολούθησαν χοροί για όλους τους χωριανούς.















Ιωάννα Σεϊντινάι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου