Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2015

Οι φορεσιές των Μεστών

   Τα Μεστά έχουν πολλές φορεσιές, η κάθε μία και για διαφορετική περίσταση. Το κάθε ντύσιμο και το κάθε κομμάτι της φορεσιάς έχουν μια δικιά τους ονομασία. Εμείς θα σας περιγράψουμε τις πιο γνωστές παραδοσιακές στολές των Μεστών.

Η Νυφική Φορεσιά: «Μπαμπαζίνα»
   Η Μπαμπαζίνα ήταν η νυφική φορεσιά των Μεστών. Ήταν και είναι από τις πιο όμορφες φορεσιές της Χίου. Κάθε κομμάτι της είναι ξεχωριστό και κεντημένο πολύ προσεχτικά. Αποτελούταν από μια ρουγιαστή φούστα,  στενομάνικο (πουκάμισο),  φαρδομάνικο, το Σαμαράκι, το Τσερδέ, την ποδιά, την μπαμπαζίνα (μαντίλα) απ’ όπου πήρε και το όνομα της και το στεφάνι. Είναι η πιο δύσκολη φορεσιά, λίγοι ξέρουν πως φοριέται σωστά.






Αντρική φορεσιά: Σαλαβάρι
   Το Σαλαβάρι ήταν μία από τις φορεσιές των αντρών. Αποτελούταν από την βράκα, κάλτσες μέχρι το γόνατο με κόκκινες καλτσοδέτες, πουκάμισο άσπρο με κεντίματα στα χέρια, το ζωνάρι (ζώνη), μια μεταξωτή μαντίλα γύρω από την μέση, Γιλέκο και την Ντούνα (καπέλο) η οποία είχε και μια φούντα να κρέμεται στο πλάι.







Τα «Χοντρά»
   Τα Χοντρά ήταν η καθημερινή –καλή– φορεσιά των αντρών. Ήταν απλά αλλα ξεχώριζαν με το δικό τους τρόπο. Αποτελείται από: παντελόνι, προστέλα, πουκάμισο, ζιλέ (πουλόβερ) και κεντητή μαντίλα στη μέση.








Τα «Ρουσάκια»
   Τα Ρουσάκια ήταν η καθημερινή –καλή– φορεσιά των γυναικών. Επίσης με τα δικά της μοναδικά κεντήματα την έκανε να ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες φορεσιές εκείνη την εποχή. Αποτελείται από: φούστα, κεντητό πουκάμισο (ρουσάκια), προστέλα (κεντητή ποδιά) και μαντίλα με κεντήματα και χάντρα.







Πηγές:
Μαριάνθη Αλμυρούδη
https://www.facebook.com/mestachios
Φωτογραφίες:
https://www.facebook.com/mestachios



Φλώρη Αγγελική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου