Τετάρτη 6 Μαΐου 2015

Οικολογικό απότυπωμα


Ένας τρόπος για να μετρήσουμε τις επιδράσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας πάνω στη γη είναι το "οικολογικό αποτύπωμα".
Το "οικολογικό αποτύπωμα" είναι ένα μέτρο της "ζήτησης" (κατανάλωσης) φυσικών πόρων από μια κοινωνία για την κάλυψη των αναγκών της, συγκρίνοντας την με τη συνολική δυνατότητα της γης να παράγει και να αναπαράγει αυτούς τους πόρους.


Το "οικολογικό αποτύπωμα" εκτιμάει τους φυσικούς πόρους που απαιτούνται για να υποστηριχθούν οι υλικές ανάγκες ενός ατόμου ή ενός πληθυσμού σύμφωνα με τον τρόπο ζωής, τις συνήθειες και την τεχνολογία που χρησιμοποιείται.
Για να είναι εύκολα μετρήσιμο και κατανοητό, το "οικολογικό αποτύπωμα" βασίζεται σε ένα μοντέλο που "μετατρέπει" τις διάφορες καταναλωτικές ανάγκες σε έκταση παραγωγικής γης, όπως γεωργική γη, δάσος (για ξύλο αλλά και για τη δέσμευση του διοξειδίου του άνθρακα), βοσκοτόπια, διαβρωμένη ή δομημένη γη, που απαιτούνται για να μπορούν να καλυφθούν αυτές οι ανάγκες.

Για να συνειδητοποιήσουμε πόσο επηρεάζει ο τρόπος ζωής μςς τον πλανήτη μέτρησαμε το οικολογικό μας αποτύπωμα. Δυστυχώς, υπολογίσαμε ότι το μέσο οικολογικό μας αποτύπωμα είναι 3 εκτάρια κατά κεφαλήν, παρότι δεν θα έπρεπε να υπερβαίνει τα 1,8 εκτάρια προκειμένου να παραμείνει ο πλανήτης μας εντός των ορίων της βιολογικής του ικανότητας.

Το γεγονός αυτό μας προβλημάτισε και μπήκαμε στη διαδικασία να σκεφτούμε τι θα μπορούσαμε να αλλάξουμε στον τρόπο ζωής μας. Έτσι γραψαμε και δημοσίευσαμε τις σκέψεις μας χρησιμοποιώντας ηλεκτρονικά post it σε ένα ψηφιακό τοίχο.
Στο διαδικτυακό αυτό χώρο “συνεργασίας” μπορεί και οποιοσδήποτε διαδικτυακός επισκέπτης να συνεισφέρει με τη γνώμη του ανώνυμα ή επώνυμα.
http://el.padlet.com/dorachios/eduglocal

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου