Παρασκευή 13 Μαρτίου 2015

Ο Αγάς Των Μεστών


Λίγα λόγια για το έθιμο του Αγα:
   Το έθιμο του Αγά έχει τις ρίζες του στα χρόνια της Τουρκοκρατίας.
   Αγά έκαναν παλαιότερα και την Δευτέρα της Αποκριάς (των λεύτερων) και τη δεύτερη μέρα κάθε γάμου, που αγάς ντυνόταν ο πρώτος θείος της νύφης και δίκαζε συμπεθέρους και συγγενείς.
   Στο έθιμο του Αγά συναντάται η αρχαία και νεώτερη κληρονομιά των Μεστών. Η καυστική σάτιρα του Αγά, όταν δικάζει, αναβιώνει στοιχεία από τις Διονυσιακές γιορτές της αρχαιότητας και των περιβόητων λόγων «εξ αμάξης».

   Το έθιμο του Αγά, μας αποκαλύπτει τη γνήσια ελληνική ψυχή του Μεστούση και την αντίθεσή του σε κάθε τυραννία και ξένη κυριαρχία.
   Είναι μια μορφή αντίστασης, του σκλαβωμένου στους Τούρκους Μεστούσικου λαού, η σάτιρα και η γελιοποίηση του κατακτητή και μάλιστα των αξιωματούχων του. Αυτό εξάλλου είναι ολοφάνερο κι από την τροπή που έπαιρναν τα πράγματα πολλές φορές, που οδηγούσαν την καθαίρεση του Αγά και αντικατάστασή του με άλλον.
   Καθαρά Ελληνικό έθιμο λοιπόν, ο Αγάς των Μεστών, δείγμα της λεβέντικης αντιμετώπισης του κατακτητή από τους Μεστούσους και έκφραση της βαθύτερης επιθυμίας τους για λευτεριά με τη μεταμφίεση τους από σκλάβους σε αφέντες.

Ο Αγάς φέτος:
   Φέτος ο το έθιμο του Αγά πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Σχολείο Μεστών (αντίθετα με άλλες χρονιές που γινότανε στην πλατεία του χωριού)  λόγω καιρού.









Φλώρη Αγγελική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου